We wtorek, 05 listopada na trzech godzinach lekcyjnych, już po raz drugi, klasa 6b wraz z wychowawcą, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w Izerskim Inkubatorze Przedsiębiorczości „Spichlerz Kwisak”. Tym razem, uczyliśmy się przygotowywać i piec kołacze.
Podzieleni na trzyosobowe zespoły, ubrani w fartuszki, z umytymi dokładnie dłońmi, przystąpiliśmy z zapałem do pracy, a więc: odmierzania: 500 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml letniej wody, 6 łyżek oleju i cukru oraz szczypty soli- przecież to czysta matematyka, fizyka, chemia i biologia razem, stosowane praktycznie w tak smacznym celu😊 Potem wyrabialiśmy ciasto, by je następnie podzielić na trzy równe części – znowu matematyka i trochę wychowania fizycznego – taka kuchenna „siłka”. No i etap finałowy – nawinięcie spiralne, pasków ciasta drożdżowego na drewniany wałek, oklejenie grubokrystalicznym cukrem i umieszczenie w specjalnym rożnie, w którym ciasto powolutku zaczęło rosnąć i się piec – i znowu trochę techniki, plastyki, fizyki, matematyki, chemii i biologii w jednym.
Zapach który zaczął się rozprzestrzeniać – przepyszny😊 Po upieczeniu swoich kołaczy i ich wystudzeniu, mogliśmy ,kto chciał, oprószyć je cynamonem i … przystąpić do degustacji. No, musimy przyznać nieskromnie, że wyszły nam naprawdę przepyszne. Polecamy warsztaty wszystkim chętnym, a my już zapisaliśmy się na następne, w grudniu – tym razem przygotowywać będziemy od podstaw ….
Wychowawca klasy 6b Jacek Simiński