Szukaj
Close this search box.
kronika

A na deser…. WĘŻYMORD w sosie karmelowym

Udostępnij

Dziś  (26.11.2019r.) miało miejsce kolejne wydarzenie w ramach projektu „Dialogic Learning”- warsztaty kulinarne w Folwarku „Wrzosówka”, w Kłopotnicy, które poprowadził sam Szymon Przystupa. Szef kuchni z wielką swadą opowiedział nam o blaskach i cieniach swojego zawodu, o drodze, którą przebył od pomagającego mamie w kuchni siedmiolatka do rozpoznawanego i uznanego obecnie szefa kuchni.

Wielką pasję i miłość do wykonywanego zawodu odnajdywałyśmy w każdej przytaczanej przez pana Szymona opowieści i anegdocie, którymi sypał jak z rękawa. Mimo że tytuł projektu zakłada dialog, to nie pojechałyśmy do Kłopotnicy w celach wyłącznie konwersacyjnych, o nie, bynajmniej. Pojechałyśmy tam gotować, czy raczej po naukę gotowania. I tak pod okiem mistrza uczestniczki wyjazdu przygotowały: zapiekankę ziemniaczaną, rosti dyniowo- jabłkowe z musem dyniowym i prażonymi kasztanami oraz ….. wężymord w sosie karmelowym z jabłkami i suszoną żurawiną.

I tak, jak wszystko brzmi apetycznie, tak też smakowało o czym uczestniczki wyjazdu wraz z opiekunkami świadczą z całą radością pełnych brzuchów. Dla zainteresowanych wkrótce przygotujemy przepisy na owe wyśmienite potrawy.

A czym jest wężymord, zapytacie. Nie, nie jest to jedynie wymyślna nazwa potrawy, o nie.

Niniejszym ogłaszamy zagadkę- co to jest, to coś na „W”? Na odpowiedzi w formie notatki sporządzonej na kartce papieru czekamy do 29.11. Podpisane nazwiskiem i symbolem klasy odpowiedzi należy przekazywać do pokoju nauczycielskiego do pań: Arlety Wolanin lub Moniki Różalskiej, do godz. 9.40.

W czasie długiej przerwy wśród autorów poprawnych odpowiedzi przeprowadzimy losowanie nagrody. Uczestniczki wyjazdu projektowego nie biorą udziału w zabawie ze względu na doskonałą znajomość tematu. P.S. Zagadka przeznaczona jest dla wszystkich chętnych uczniów oraz pracowników Miejskiego Zespołu Szkół w Świeradowie-Zdroju.

{pgslideshow id=70||pgslink=1|width=1024|height=685|delay=500|image=O}

Skip to content